دانشگاهها و کالجهاي نروژ بهصورت مداوم به تسهيل امور تحصيلي و زندگي دانشجويان بينالمللي ميپردازند. اين کشور علاوه بر ارائه تحصيل رايگان يا ارزان، امکانات آموزشي مناسبي در مقاطع مختلف تحصيلي به دانشجويان ارائه ميکند که يکي از اين امکانات تجصيل در رشتههاي بدون آزمون نروژ است.
نروژ کشوري است که برنامههاي آموزشي بسيار متنوع و با کيفيتي دارد که به سطح جهاني معروف هستند. از جمله رشتههاي محبوب در اين کشور ميتوان به معماري، کارشناسيارشد مديريت بازرگاني، مهندسي، قانون و داروسازي اشاره کرد. اين رشتهها از جمله مواردي هستند که دانشجويان بينالمللي بسيار علاقهمند به تحصيل آنها در نروژ هستند.
رتبهبندي دانشگاههاي مختلف نروژ در رشتههاي پرطرفدار
همچنين، در نروژ دانشگاههاي بسيار معتبري وجود دارند که جايگاه بسيار خوبي در ردهبندي بينالمللي دارند. بهعنوانمثال، دانشگاه اُسلو (University of Oslo) در ردهبندي جهاني جايگاه بسيار خوبي دارد و برخي از رشتههاي ارشد موردتوجه خود را در اين دانشگاه ارائه ميدهد. همچنين، دانشگاه برگن (University of Bergen) و UIT دانشگاه قطب شمال (UIT University of Arctic Norway) نيز از ديگر دانشگاههاي برتر و معتبر در نروژ هستند که به تحصيلات بينالمللي خوبي ميپردازند.
در مورد دانشگاه علم و صنعت نروژ (Norwegian University of Science and Technology (NTNU)) نيز بايد گفت که اين دانشگاه يکي از برترين و معتبرترين دانشگاههاي علوم و صنايع در نروژ است که با ارائه برنامههاي کارشناسي، ارشد و دکترا در رشتههاي مختلف، شهرت ويژهاي دارد و دانشجويان بسياري از سرتاسر جهان به دنبال شرکت در اين دانشگاه براي ادامه تحصيل هستند.
مزاياي سيستم آموزشي و تحصيل در کشور نروژ
يکي از نقاط قوت اصلي سيستم آموزشي معتبر نروژ، حضور بيش از 15000 دانشجوي خارجي است که در اين کشور در حال تحصيل هستند. اين کشور به شيوهاي شگفتانگيز آموزش عالي را فراهم ميکند. بسياري از دانشگاههاي دولتي نروژ هزينهي شهريه را در طول دورههاي کارشناسي دريافت نميکنند و درخواستهاي براي کورسهاي کارشناسي از طريق سرويس پذيرش دانشگاهها و کالجهاي نروژ (NUCAS) تمرکز ميشود.
براي درخواستهاي مربوط به دورههاي کارشناسيارشد، افراد مستقيماً به مؤسسه موردنظر خود درخواست ميفرستند. در اين مرحله، مؤسسه يا دانشگاه موردنظر شرايط و مدارک متقاضي را بررسي کرده و در صورت نياز به شرکت در آزمون ورودي وي را آگاه ميسازد. پس از پيگيري موفق اين مراحل، نامه پذيرش فرد صادر ميشود. همچنين، براي برخي از دورهها، علاوه بر آزمون استعداديابي، ارائه بيانيه شخصي نيز اامي است.
شرايط تحصيل در رشتههاي بدون آزمون نروژ
در نروژ، برخي از دورههاي مقطع کارشناسيارشد در بعضي از دانشگاهها بهصورت بدون آزمون ارائه ميشود. اين برنامهها معمولاً براي دانشجوياني که داراي مدارک کارشناسي در رشتههاي مرتبط هستند و حداقل معدل مشخصي را دارند، در نظر گرفته ميشوند.
اخذ پذيرش از دانشگاههاي نروژ بهصورت کلي دشوار نيست، بلکه ممکن است متقاضيان حتي در برخي از دانشگاههاي نروژ بدون نياز به مدارک زبان مانند آيلتس بورسيه تحصيلي دريافت کنند. همچنين، در نروژ هيچ محدوديتي براي شرايط سني براي تحصيل وجود ندارد، اما اهميتي دارد که فاصله تحصيلي دانشجويان نسبت به آخرين مقطع تحصيلي خود زياد نباشد؛ بنابراين، ميتوان در رشتههاي مختلف در نروژ بدون آزمون و رايگان، تحصيل کرد شرط لازم ارائه شرايط موردنياز است.
براي اخذ پذيرش، دانشجويان بايد سوپروايزر يا استاد راهنمايي متخصص در رشته موردنظر خود را پيدا کنند و طرح تحقيقاتي و رزومه تحصيلي خود را به آنها ارسال کنند تا تأييد آنها را دريافت کرده و سپس از دانشگاه موردنظر خود پذيرش دريافت کنند. با ارائه يک رزومه قوي، دانشجوان ميتوانند اخذ پذيرش را آسانتر کنند.
مدتزمان تحصيل در دوره دکتري در نروژ معمولاً ميان 3 تا 4 سال متغير است و بورسيههاي تحصيلي مختلفي براي دانشجويان در اين مقطع وجود دارد که ميتوانند از آنها بهرهمند شوند. اين بورسيهها نيز ميتوانند به دانشجويان کمک کنند تا هزينههاي تحصيل خود را پوشش دهند و به تحقيقات خود ادامه دهند.
نکته مهمي که بايد در نظر داشته باشيد اين است که برنامههاي بدون آزمون بر اساس شرايط و قوانين دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي در نروژ مشخص ميشوند.
در ادامه به برخي از اين رشتههاي تحصيلي در نروژ اشاره ميکنيم که عبارتاند از:
دورههاي بدون آزمون |
کارشناسيارشد توسعه بينالمللي Master of International Development |
کارشناسيارشد مديريت تکنولوژي اطلاعات Master of Information Technology Management3 |
کارشناسيارشد روابط بينالملل Master of International Relations |
کارشناسيارشد علومانساني (Master of Humanities) |
کارشناسيارشد مطالعات جهاني (Master of Global Studies) |
کارشناسيارشد مديريت محيطزيست (Master of Environmental Management) |
کارشناسيارشد اقتصاد بينالملل (Master of International Economics) |
کارشناسيارشد زبانشناسي (Master of Linguistics) |
کارشناسيارشد مراقبتهاي بهداشتي (Master of Health Care) |
براي مطالعه بيشتر در مورد رشتههاي بدون آزمون و شرايط ويژه ورود به آنها، به وبسايت رسمي دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي نروژ مراجعه کنيد.
شرايط تحصيل دانشجويان بينالمللي در کالجهاي نروژ
همانطور که در ابتدا توضيح داده شد، در نروژ، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي بسياري وجود دارند که اين رشتهها را در سطح کارشناسيارشد ارائه ميدهند. اين رشتهها از گزينههاي بسيار محبوب براي دانشجويان بينالمللي هستند که علاقهمند به تحصيل در زمينههاي مختلفي از جمله توسعه بينالمللي، فناوري اطلاعات، روابط بينالملل، علومانساني، مطالعات جهاني، مديريت محيطزيست، اقتصاد بينالملل، زبانشناسي و مراقبتهاي بهداشتي هستند.
در اين رشتهها، دانشجويان با مفاهيم، تئوريها و روشهاي کاربردي در زمينههاي مختلف آشنا ميشوند و مهارتهاي لازم براي پيشرفت حرفهاي خود را تقويت ميکنند. همچنين، فرصتهاي آموزشي، تحقيقاتي و تجربيات عملي در اين رشتهها به دانشجويان ارائه ميشود تا بتوانند بهترين استفاده را از دورههاي تحصيلي خود برداشته و در زمينههاي موردعلاقه خود تخصصهاي منحصربهفردي پيدا کنند.
با انتخاب يکي از اين رشتههاي تحصيلي در نروژ، دانشجويان فرصتي مناسب براي گسترش دانش و تواناييهاي خود در يک محيط آموزشي بينالمللي و دوستانه خواهند داشت و ميتوانند تجربة يادگيري فراواني به دست آورند.
بهعنوانمثال دانشجويان اين کشور در اين رشتهها امکانات و فرصتهاي مناسبي براي يادگيري و توسعه مهارتهاي خود دارند:
کارشناسيارشد توسعه بينالمللي (Master of International Development):
در اين رشته، دانشجوان با مفاهيم، تئوريها و روشهاي توسعه بينالمللي آشنا ميشوند. آنها مطالعاتي در زمينه توسعه اقتصادي، اجتماعي و انساني در کشورها و جوامع مختلف دارند و مهارتهاي لازم براي اداره پروژههاي توسعة بينالمللي و مشارکت در سازمانها و نهادهاي مرتبط با اين زمينه را پرورش ميدهند.
کارشناسيارشد مديريت تکنولوژي اطلاعات (Master of Information Technology Management):
در اين رشته، دانشجوان با مباني تکنولوژي اطلاعات و دانش کاربردي مديريتي در اين زمينه آشنا ميشوند. آنها مهارتهاي مديريتي لازم براي برنامهريزي، اجرا و نظارت بر پروژههاي فناوري اطلاعات و همچنين حل مسائل مربوط به مديريت منابع فناوري اطلاعات را توسعه ميدهند.
کارشناسي ارشد روابط بينالملل (Master of International Relations):
اين رشته به مطالعه روابط بينالمللي و امور بينالمللي اختصاص دارد. دانشجوان در اين رشته با مسائل مختلف امنيتي، سياسي، اقتصادي و فرهنگي در سطح بينالمللي آشنا ميشوند و مهارتهاي بينالمللي، ديپلماسي و تفکر تحليلي را توسعه ميدهند.
کارشناسي ارشد علومانساني (Master of Humanities):
اين رشته دانشجوان را بافرهنگ، هنر، متون و انديشههاي انساني آشنا ميکند. آنها مطالعاتي در زمينه هنر، ادبيات، فلسفه و تاريخ انساني را دنبال ميکنند و مهارتهاي تحليلي و انتقادي را گسترش ميدهند.
کارشناسي ارشد مطالعات جهاني (Master of Global Studies):
در اين رشته، دانشجوان با چالشها و فرصتهاي جهاني معاصر آشنا ميشوند. آنها مطالعاتي در زمينه فرهنگها، اقتصاد، سياست، جامعه و محيطزيست جهاني دنبال ميکنند و مهارتهاي تفکر گسترده و تعامل بينالمللي را تقويت ميکنند.
اين رشتهها نشان از تنوع و گستردگي تخصصهاي موجود در دانشگاههاي نروژ دارند و فرصت عالي براي دانشجويان بينالمللي ارائه ميدهند تا در زمينههاي مختلف تحصيلکرده و تجربة آموزشي منحصربهفردي را تجربه کنند. در اين رشتهها، دانشجويان بينالمللي ميتوانند بهصورت مستقيم به دوره تحصيلي خود در نروژ ملحق شوند بدون نياز به گذراندن آزمون ورودي. همانطور که پيشتر گفته شد اين برنامهها عموماً براي دانشجوياني که داراي مدارک تحصيلي مناسب هستند و تمايل به ادامه تحصيل در زمينههاي مختلف دارند، ارائه ميشوند و يک فرصت عالي براي تجربه تحصيلي در يکي از کشورهاي پيشرو در زمينه آموزش عالي محسوب ميشوند.
هزينه تحصيل در دانشگاههاي مختلف نروژ
معمولاً هزينة تحصيل در رشتههاي مختلف در دانشگاهها يا کالجهاي کشور نروژ حدود 190000 کرون در سال است، اما بايد توجه داشت که شهريه دانشگاههاي دولتي و خصوصي هر سال ممکن است متفاوت باشد. به عنوان يک نمونه، در رشتههاي پزشکي هزينههاي تحصيل براي دورههاي کارشناسي ارشد ممکن است تا 380000 کرون در سال برسد. علاوه بر اين، در رشتههاي پزشکي، هزينهي آموزش براي دورههاي پيشرفتهتر به طور معمول بيشتر از ساير رشتهها است.
هزينه تحصيل در رشته پزشکي در دانشگاههاي مختلف کشور نروژ بسته به دانشگاه و نوع برنامه تحصيلي متغير است. اما بهطورکلي، دانشجويان خارجي معمولاً بايد هزينههاي تحصيلي را مستقل پرداخت کنند. هزينههاي تحصيل شامل شهريه، کتب و مواد آموزشي، اقامت، هزينههاي زندگي و ساير هزينههاي مرتبط با تحصيل است.
بهعنوانمثال، شهريه براي دورههاي پزشکي در دانشگاههاي نروژ ممکن است بين 8000 تا 15000 يورو در سال باشد. همچنين هزينههاي زندگي در شهرهاي مختلف نروژ نيز متفاوت است و بايد در نظر گرفته شود.
به هر حال دانشگاههاي نروژ اغلب بورسيهها و حمايتهاي مالي براي دانشجويان بينالمللي فراهم ميکنند تا آنها را در پرداخت هزينههاي تحصيلي ياري دهند.
ددلاينهاي اخذ پذيرش کالجهاي نروژ
مهلتهاي اخذ پذيرش در کالجهاي نروژ به دوره تحصيلي، مقطع تحصيلي و دانشگاه مورد نظر متغير است. اما به طور کلي، برخي از ددلاينهاي اخذ پذيرش در کالجهاي نروژ براي دورههاي برنامه ليسانس از اواخر ژانويه تا اواخر مارس و براي دورههاي برنامه ماجستير از مهر تا دسامبر است.